Social Icons

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

luni, 3 decembrie 2012

8 ARTEFACTE

Din cand in cand, arheologii fac descoperii uluitoare, care dezvaluie faptul ca una sau alta dintre civilizatiile stravechi foloseau uzual instrumente sau tehnologii "inventate" in secolul XX. Iata cateva artefacte care conform cronologiei unanim acceptate, nu ar fi avut sa existe inainte de ... a exista!
In anul 1900, resturile unui bizar instrument mecanic au fost recuperate de pe epava unei corabii antice esuata la cativa kilometri de insula Creta. Artefactul consta dintr-un complicat sistem de roti de bronz (trei s-au pastrat pana astazi) si cadrane din sticla fixate intr-un cadru de lemn. Analiza cu raze X a relevat faptul ca instrumentul fusese creat in anul 80 i. Hr., iar reconstituirea sa i-a dezvaluit functionalitatea - aceea a veritabil "computer" astronomic, care putea indica, in functie de ora si de zi, pozitiaexacta a Soarelui, a Lunii si a tuturor planetelor din sistemul solar. Desi se stia ca grecii erau buni astronomi, nici o informatie de ordin istoric pastrata de ei nu semnaleaza existenta unei masinarii atat de sofisticate.

1. COMPUTERUL ANTIKYTHERA, un procesor de 2.085 de ani



In anul 1898, intr-un mormant din Saqqara, Egipt, un explorator descoperea o ciudata macheta din lemn a unui obiect cu aripi. Cum la acea vreme avionul nu fusese inventat, cercetatorii au considerat artefactul drept reprezentarea unei pasari si l-au facut „uitat" intr-un muzeu din Cairo. In 1972, arheologul Kalil Messiha a dat intamplator peste macheta fiind uimit de formele sale aerodinamice si de curbura aripilor, identica celei a unui avion Concorde. In plus, Messiha a facut legatura intre aceasta macheta si mai multe schite ciudate descoperite tot la Saqqara, ajungand la concluzia ca egiptenii planuiau, inca din secolul al II-lea i.Hr., construirea unui obiect zburator. 

2. AVIONUL EGIPTEAN, un Concorde la anul 200 i.Hr.



Acest craniu de cristal a fost modelat de maiasi in urma cu aproximativ 1.000 de ani. Analize complexe, efectuate de catre cercetatorii de la laboratoarele Hewlett Packard din California, arata ca artefactul a fost cioplit cu mare migala in sensul invers al axei naturale a cristalului – operatie imposibil de realizat fara ajutorul razelor laser. In plus, craniul are proprietati optice uluitoare, lumina focalizandu-se dinspre ceafa catre orbite. Unui sculptor din ziua de azi i-ar fi imposibil sa creeze acest efect in lipsa realizarii prealabile a unui model 3D al sculpturii, pe care sa-l urmeze apoi la micrometru, in manopera. 

3. CRANIUL MITCHELL-HEDGES, sculptura maiasa cu laser


Poate cel mai neinteles si mai misterios artefact descoperit vreodata este un simplu, la prima vedere, ciocan de fier, scos la lumina in iunie 1934 intr-o mina din apropierea Londrei de Max Hahn, un miner din Kimball County.
Unealta era incastrata intr-o roca veche de 400 de milioane de ani, iar testele efectuate asupra sa au relevat faptul ca a fost faurita in urma cu 500 de milioane de ani. De mentionat ca fierul ciocanului este mult mai pur decat oricare alt fier produs prin tehnologiile moderne. 


4. CIOCANUL LONDONEZ, unealta de dinaintea istoriei 


Piri Re'is a fost un marinar turc care, in 1513, a desenat o harta a Africii, a Americilor si a Antarcticii. In 1929, cand a fost regasita, harta turcului a facut mare valva: oficial, Antarctica fusese descoperita abia in 1818. Ceea ce este si mai bizar la aceasta harta este faptul ca Piri Re'is – dupa cum dovedesc reconstituiri de ultima ora – a cartografiat fidel Antarctica asa cum arata aceasta inainte de a fi acoperita de zapada. Mai precis, in urma cu 6.000 de ani. 

5. HARTA LUI PIRI RE'IS, Pamantul turcului 


Desenele au fost descoperite in anul 1930, cand aviatia SUA a inaugurat doua linii comerciale care survolau pampa peruana. Se pare ca acestea au fost realizate in perioada de inflorire a civilizatiei Nazca (300 i.Hr. - 600 d.Hr). Acoperind o suprafata de 450 de kilometri patrati, desenele de la Nazca infatiseaza diverse plante si animale. Cele mai mari reprezentari ajung la 200 de metri lungime. Printre acestea apar si unele figuri ciudate, numite de cercetatori geoglife. In vreme ce comunitatea stiintifica este rezervata in privinta utilizarii geoglifelor, unii entuziasti afirma ca ele ar fi harti astronomice sau puncte de reper pentru OZN-uri (teorie speculata si in filmul "Semne" din 2002). Indiferent la ce au folosit, desenele de la Nazca n-ar fi putut fi realizate decat printr-o coordonare venita foarte de sus, cel mai probabil din balon (care, la vremea respectiva, evident, nu era „inventat"). 

6. DESENELE DE LA NAZCA, un balon cu indieni, acum 2.000 de ani


Datarea cu carbon-14 arata ca orasul Nan Madol a fost construit intre anii 200 i.Hr.- 800 d.Hr., pe un recif de corali din Micronezia, din aproximativ 250 milioane de tone de blocuri bazaltice. Asezarea se intindea pe o suprafata de aproximativ 18 kilometri patrati si era formata din peste 100 de insulite artificiale unite prin viaducte. Nimeni nu poate explica felul cum au fost transportate acolo blocurile de bazalt si nici cum a fost construit orasul. Pentru ridicarea lui Nan Madol, azi ar fi nevoie de zeci de macarale gigantice. 

7. ORASUL NAN MADOL, misterioasa asezarea de pe reciful de corali 


Trei ziduri concentrice, lungi de 360 de metri si inalte de sase, au fost construite in secolul al XVI-lea, in jurul fortaretei incase Sacsayhuaman din Cuzco, Peru. Ele au fost ridicate din imensi bolovani de calcar, cantarind aproximativ 300 de tone fiecare. Incasii nu au folosit mortar pentru a fixa bolovanii, dar acestia sunt atat de bine asezati unul peste altul, incat nu se poate strecura intre ei nici macar o lama de cutit. Cum au reusit incasii sa construiasca un asemenea ansamblu cu tehnologiile secolului al XVI-lea? - ramane un mister!   

8. ZIDURILE SACSAYHUAMAN, precizie incasa de secol XX 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adauga comentariul tau:

 

SUPORT

 Director Web Romania - LinkWeb.ro - Adauga si site-ul tau Web-Links.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Web-Links.ro
Other Sound © 2013