Social Icons

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

joi, 29 noiembrie 2012

MAFIA ULEIULUI DE MASLINE




Facaturile chimice au penetrat adanc si piata uleiurilor de masline. Intr-un mod chiar foarte toxic. Intr-o socioetate corecta am vedea semne de avertizare in fiecare supermaket. Nu cu mesajul “Atentie! Cad preturi” ci cu “Atentie, uleiul de masline poate dauna grav sanatatii”. Producatorii insetati de profit sau prins ca tot mai multi oameni cauta produse sanatoase, asa ca si=au pus creativitatea la treaba, pentru a produce ulei de toxine, fara masline, dar cu etichete si preturi pe care doar originalul le-ar merita.
Biochimistii ne sfatuiesc sa facem un test uleiului de masline, ca sa nu ne pacalim. E foarte simplu si relevant: intr-o farfurie, pui un servetel o lingura de ulei. Astepti 24 de ore. Dupa aceea, ii dai foc si constati ca miroase a masline sau a ….gudron!
Website-ul NewYorkez Business Insider a rezumat fata intunecata a acestei industrii in 20 de exemple graitoare. Cea mai mare parte din mult utilizatul “ulei de masline extravirgin originar din Italia” nu este ceea ce pretinde eticheta. Cateodata acesta nu este extravirgin, alteori nici italian, iar alteori, nici macar facut din masline. Iata ce trebuie sa stuu despre una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, care se poate compara usor cu industria drogurilor.



FATA ASCUNSA A INDUSTRIEI ULEIULUI DE MASLINE IN 20 DE ISTORIOARE

  1. Uleiul de masline este mult mai scump decat alte soiuri de ulei, dar in acelasi timp, in mod surprinzator, este foarte usor de falsificat.
  2. Industria uleiului de masline fals este la fel de veche ca si cea adevarata, in trecut, negustorii amestecau uleiul cu untura.
  3. In Roma Antica, consumul de ulei de masline pe cap de locuitor era foarte ridicat (50 de litri pe an), datorita valorii nutritive mari a acestuia. La vremea aceea, oamenii erau dispusi sa cheltuiasca pe ulei aceeasi suma care se da astazi pe petrol.
  4. Romanii luau mult mai in serios problema uleiului de masline fals decat se face astazi. Containerele erau marcate cu greutatea uleiului, numele firmei unde s-au presat maslinele, comerciantul care a trasportat uleiul si numele celui care a verificat aceste informatii.
  5. Industria falsa a continua in timpurile moderne. In romanul Godfather (Nasul), personajul Vito Corleone a intruchipat un mafiot real din industria uleiului de masline, pe nume Joe Profaci.
  6. Domenico Ribatti, candva cel mai mare comerciant de ulei de masline contrafacut, a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in anii `90.
  7. Odata cu subventiile Uniunii Europene, o dimensiune noua s-a adaugat fraudei din industria uleiului de masline. Curtea Europeana a Auditorilor a raportat ca 87 % din cazurile de delapidare a fondurilor UE acordate pentru aceasta industrie s-au inregistrat in Italia, in perioada 1985-2000.
  8. In acelasi interval 1985-2000, consumul de ulei de masline a crescut constant- cu 37 % in sudul Europei si cu 100 % in America de Nord.
  9. Se crede ca in industria uleiului de masline fals s-au infiltrat membrii ai unor organizatii mafiote. Ceea ce i-a atras in afacere pe acestia a fost faptul ca pedepsele pentru falsificare in domeniul food sunt la jumatatea celor din business-urile cu droguri.
  10. Profiturile sunt comparabile cu cele obtinute din contrabanda cu droguri.
  11. In anul 2005, autoritatile italiene au spart o organizatie criminala care detinea 100.000 de litri de ulei de masline fals. Valorand aproape 8 milioane de dolari!
  12. Mafia din domeniu a dezvoltat metode prin care uleiul fals trece usor de testele chimice. Testul gustului este mai greu de pacalit, dar metoda de testare nu a fost sustinuta de Uniunea Europeana, din cauza costurilor ridicate ale acesteia.
  13. In aprilie 2007, ministrul italian al agriculturii a raportat ca a investigat 787 de producatori din bransa, dintre care 205 au fost gasiti vinovati de falsificare, etichetare falsa si alte infractiuni.
  14. Tot in 2007 s-a raportat faptul ca doar 4 % din uleiul de masline pe care il exporta Italia este ulei de masline pur Italienesc.
  15. Italia vinde de trei ori mai mult ulei de masline decat produce!
  16. 70 % din “uleiul de masline extravirgin” care se comercializeaza este probabil fals.
  17. In SUA, o mare cantitate de ulei de masline cu etichete ce spun ca e importat din Italia nu a fost facut din masline din Italia.
  18. SUA s-a alinia standardelor de verificare in domeniu abia in anul 2011.
  19. De aceea, 50 % din uleiul de masline oferit la vanzare in magazinele din SUA este fals.
  20. Problema este una serioasa, avand in vedere ca in 1981, nu mai putin de 600 de persoane au murit si alte 25.000 au fost spitalizate in urma afectiunii denumita “sindromul uleiului toxic”.





Un comentariu:

  1. cred ca ma voi gandi de cateva ori inainte de a mai cumpara ulei de masline!

    RăspundețiȘtergere

Adauga comentariul tau:

 

SUPORT

 Director Web Romania - LinkWeb.ro - Adauga si site-ul tau Web-Links.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Web-Links.ro
Other Sound © 2013